Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Dík, Jihu!

Neděle, 11.8.2024 - 18:24 · Komentářů: 3

Jak už Saigon naznačil v červencovém článku o „dvojitém G“, do SHKB přibyl další akademický titul, konkrétně bakalář oboru geologie. Chlubení sice není hezké, v tomto případě je ovšem zapotřebí s novinou vyjít ven. Vždyť za velkou částí tohoto úspěchu stojí právě činnost SHKB.

Pokud si dobře vzpomínám, začalo to jednou nevinnou (nevinnou na poměry SHKB) pracovkou na ZUBu, kdy se většina sil soustředila na prolongaci Chodby Nohsledů a na kopání sondy na jejím konci. V sedimentárním profilu mě tenkrát zaujala uzounká načernalá vrstvička s výraznějším zápachem organiky. A protože mě ještě asi rok předtím milý Saigon téměř násilím dokopal k tomu, abych se nebála chodit za odborníky a o jejich volném čase je prudila se všelijakými dotazy, odvážila jsem se na fakultě zeptat, zda by se z tmavé vrstvy nedalo „vyčíst“ více informací. K mému příjemnému překvapení se mi dostalo odpovědi, že to prý určitě můžeme vyzkoušet… Ani to kupodivu nebolelo. A takto nějak vznikl námět na bakalářskou práci, ve které jsem se věnovala palynologickému zkoumání sedimentů na ZUBu. Nejprve v Nohsledech, později i v jiných částech jeskyně.
Nakonec se sice v ZUBu žádné pyly nalézt nepodařilo, ale i to je plnohodnotný výsledek bádání. (Celý text bakalářské práce s metodikou a podrobnými výsledky si lze přečíst v odkaze na konci tohoto článku.)
Nedlouho po zkoumání sedimentů v ZUBu se pak do bakalářské práce přidaly ještě dvě další jeskyně – Medvědí jeskyně a jeskyně Za Hájovnou. Sice již nespadají pod naši ZO, ale přesto se i tady objevují stopy činnosti našich členů: Kdyby mě zejména Herr Kučoslav neseznámil se členy spousty jiných ZO, a kdyby Saigon neriskoval pohřbení zaživa v důsledku mého nadšení, když mě poprvé zavedl do Medvědí jeskyně (viz článek o událostech z října 2021), kdoví, zda bych k těmto lokalitám vůbec někdy přičichla…

SHKB má tedy na bakalářské práci s názvem „Palynologická studia ve vybraných sedimentech moravských krasových oblastí“ svůj nezanedbatelný podíl, za což organizaci patří velký dík. Zdánlivé maličkosti, jako je přijetí do klubu a umožnění účasti na pracovních akcích, pro mě byly ve výsledku velmi zásadním krokem na cestě k tomuto úspěchu.
Dále všem členům děkuji za souhlas s provedením palynologického výzkumu a se zveřejněním informací o jeskyni (což by sice měla být samozřejmost, ale i tak je nutno si tohoto férového přístupu vážit a poděkovat za něj). A díky za trpělivost a asistenci při místy zdlouhavějším měření a dokumentování sedimentárních profilů a odebírání vzorků.

Nejen současným, ale i bývalým členům pak děkuji za veškeré předchozí objevy. Slovem „objevy“ teď nemyslím jen nálezy volných prostor, ale i všimnutí si a zdokumentování přírodních jevů různého charakteru, od drobných struktur ve skále i v hlíně, přes proudění vzduchu, až po tvar, směr a určení geneze celých chodeb, anebo třeba vedení statistiky, jaká (ne)lidská individua mohou být krasem přitahována. Tato na první pohled zbytečná data mohou být později nad zlato cennější při luštění nejedné vědecké otázky. Je báječné vědět, že je pro nás jeskyňaření něčím daleko významnějším než jen pouhým závoděním v tom, kdo vytáhne víc kýblů.

Tímto tedy ještě jednou celému klubu upřímně děkuji. A až bude trochu více času, možná dojde i na tu slibovanou koulovačku. A taky na Zubra?

Odkaz na bakalářskou práci zde: https://is.muni.cz/th/kazsg/burianova_bp.pdf

Profil na konci Chodby Nohsledů, stav v únoru 2023; Šipka s označením „A2“ ukazuje na tmavě zbarvenou vrstvu s organikou. Tady to začalo…

Tags: Nezařazené

komentářů: 3 ↓

  • 1 Standa // Úterý, 13.8.2024 // 14:45

    Tak to gratulace a doufáme v pokračování na magisterskou práci! 🙂

  • 2 Bob // Pátek, 16.8.2024 // 13:09

    Gratuluji, hezká a zajímavá práce (škoda, že se (zatím) na Zubu nic nepodařilo najít. Přeji, ať se i dál daří ve vědě i v podzemí.

  • 3 Swami Gyaneshwarpuri // Úterý, 20.8.2024 // 22:50

    Těší mne vaše pohoda.